Biojätteen erilliskeräyspalvelun kokeilu Lahdessa

Biojätteen erilliskeräyspalvelukokeilu on Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) hallinnoima kokeilu, jossa pilotoidaan uudenlaista tapaa erilliskerätä pientaloasujien keittiössä syntyvät biojätteet. Pilotoitava konsepti perustuu toimintamalliin, jossa pääosa pientaloasujien biojätteistä erilliskerätään jäteautoa pienemmällä ajokalustolla.

Biojätteiden erisilliskeräyspalvelukokeilussa ovat mukana seuraavat alueet: Ahtiala, Karisto, Laune, Metsä-Hennala, Patomäki, Renkomäki ja Villähde.

Ajankohta: 2020 vko 38 – 2021 vko 36

Paikkakunta: Lahti
Pienastia-asiakkaat: 195
Biolinkki-asiakkaat: 31

Ajankohtaista

Usein kysyttyihin kysymyksiin on päivitetty kokeilussa tähän mennessä heränneitä kysymyksiä. Lisäämme kysymyksiä sitä mukaan kun niitä meille tulee.

Bioneereille on lähetetty sähköpostitse tyytyväisyyskysely, jonne voi anonyymisti käydä päivittämässä tyytyväisyystietoja koko kokeilun ajan. Mikäli haluat palautteeseen vastauksen, niin olethan suoraan yhteydessä meihin, sillä emme näe kuka on palautteen antanut. Vastaamme mielellämme mahdollisiin kysymyksiin.

Keräys on edennyt ensimmäisiin tyhjennyksiin ja se tarkoittaa sitä, että pienastia-asiakkaiden biojätteet kerätään palveluntuottajan toimesta Biolinkkeihin. Tämän jälkeen tyhjennetään vuorostaan Biolinkit. Näin astiat ovat tyhjät uusia keittiössä syntyviä biojätteitä varten. Tunnistat pienastioiden keräystä tekevän auton kuvan mukaisesta mainoksesta. Tyhjennysaikataulun löydät Lisätiedot-otsikon alta.

Viime viikolla biojätteiden erilliskeräyspalvelun kokeilu pääsi alkamaan, kun erilliskeräysvälineet toimitettiin Bioneereille. Odotamme innolla kokeilun etenemistä!

Keskiviikkona 16.9. toimitettiin Renkomäen, Launeen, Metsä-Hennalan ja Ahtialan pienastia-asiakkaille erilliskeräysvälineet. Tänään kuljetuksessa on ollut näiden alueiden Biolinkkien erilliskeräysvälineet. Bioskan suojapusseja toimitetaan kahdessa vaiheessa, aloituksen yheydessä sekä keräyksen ollessa käynnissä. Mikäli asut jollain edellä mainituista alueista, etkä ole saanut erilliskeräysvälineitä ja paperista lajitteluohjetta tämän aikataulun mukaisesti, otathan pian yhteyttä jaana.kyhyrainen@phj.fi tai 044 431 4632. Kiitos!

Maanantaina 14.9. on pienastia-asiakkaille toimitettu Ahtialaan, Villähteelle ja Karistoon erilliskeräysvälineet tämän päivän aloitusta varten. Näiden alueiden biolinkkien keräysvälineet ovat kuljetuksessa tänään. Bioskan suojapusseja toimitetaan kahdessa vaiheessa, aloituksen yheydessä sekä keräyksen ollessa käynnissä. Mikäli asut jollain edellä mainituista alueista, etkä ole saanut erilliskeräysvälineitä ja paperista lajitteluohjetta tämän aikataulun mukaisesti, otathan pian yhteyttä jaana.kyhyrainen@phj.fi tai 044 431 4632. Kiitos!

Ulkoastiat ovat saapuneet Kujalaan ja myös aloituspäivämäärät ovat varmistuneet. Biojätteiden erilliskeräyspalvelun kokeilu aloitetaan Karistossa ja Villähteellä 15.9. Renkomäellä, Launeella, Metsä-Hennalassa ja Ahtialassa aloitus tapahtuu 17.9. Erilliskeräysvälineet toimitetaan kaikille Bioneereille 1-2 päivää ennen annettuja aloituspäivämääriä.

Biojätteiden erilliskeräyspalvelukokeilun alku lähestyy. Odotamme parhaillaan keräysvälineiden saapumista meille Kujalaan. Näillä näkymin kaikki erilliskeräysvälineet pitäisi saapua meille viikolla 36, jonka jälkeen alamme jakamaan niitä alueittain kaikille Bioneereille. Mikäli kaikki menee suunnitellusti, niin itse kokeilu päästään aloittamaan syyskuun puolivälin vaiheilla. Ilmoitamme tarkemman aloituspäivämäärän heti kun mahdollista. Tämän jälkeen Bioneerien on mahdollista pidentää sekajätteiden tyhjennysväliä (enintään 16 viikkoon). 

Lisätiedot

Kokeiluun haettiin mukaan kahdenlaisia vapaaehtoisia kotitalouksia: Pienastia-asiakkaita ja Biolinkkejä. Lisätietoja näistä asiakkuuksista ja muista Bioneereihin liittyvistä asioista löydät alta:

Pienastia-asiakkaan biojätteet tyhjennetään palveluntuottajan toimesta ilmoitetun aikataulun mukaisesti kahden viikon välein. Myös Biolinkin ulkoastia tyhjennetään ilmoitettua aikataulua noudattaen, aina kahden viikon välein. Julkaisemme aina kuun vaihtuessa uudet aikataulua noudattelevat tyhjennyspäivät.

 

Palvelumaksu: 6,50 €/tyhjennys (sis. alv 24 %)
Tyhjennykset tehdään jätehuoltomääräysten mukaisesti kahden viikon välein.
Palvelumaksu sisältää: biojäteastiat sisä- ja ulkokäyttöön, vuoden paperiset biojätepussit, biojätteiden jätekuljetuksen ja käsittelymaksun.

Pienastia-asiakas on kotitalous, jonka pihalle sijoitetaan yksi pienempi biojäteastia. Jäteastia tyhjennetään kahden viikon välein palveluntuottajan toimesta lähellä sijaitsevan Biolinkin biojäteastiaan. Pienastioiden koot pohjautuvat aiempiin tutkimustuloksiin kotitalouksille kertyvistä biojätteiden määristä. Kertymän on laskettu olevan asukkaalta n. 4 l/vko. Näin on määritetty tässä kokeilussa enintään 3 asukkaan kotitaloudelle 35 l astia ja suuremmalle perhekoolle 50 l astia.

Tyhjennysmaksu: 5,00 €/tyhjennys (sis. alv 24 %)
Tyhjennykset tehdään jätehuoltomääräysten mukaisesti kahden viikon välein.
Palvelumaksu sisältää: biojäteastiat sisä- ja ulkokäyttöön, vuoden paperiset biojätepussit, biojätteiden jätekuljetuksen ja käsittelymaksun.

Biolinkki on kotitalous, jonka pihalle sijoitetaan pienen biojäteastian sijaan vakiokokoinen 240 litran jäteastia. Tähän jäteastiaan täytetään sekä Biolinkin toimesta omassa taloudessa syntyvät, että samaan linkkiin kuuluvien Pienastia-asiakkaiden biojätteet kahden viikon välein palveluntuottajan toimesta.

Biolinkeillä on kokeilussa tärkeä rooli ja he voivat tästä syystä osallistua kokeiluun edullisemmilla kustannuksilla kuin Pienastia-asiakkaat.

Bioneerien lajitteluohje poikkeaa hieman yleisestä PHJ:n biojätteiden lajitteluohjeesta. Bioneerit keräävät astioihin vain keittiössä syntyviä jätteitä. Tämän linkin takaa löydät biojätteiden erilliskeräyspalvelukokeilun lajitteluohjeet: Bioneerin lajitteluohje

Keittiössä syntyvät biojätteet kerätään paperipussiin, joka sijoitetaan pussin täytyttyä ulkokeräysastiaan. Paperipusseja on varattu Bioneereille käytettäväksi 3 kpl/vko. Tästä osiosta voit lukea lisää meiltä tiedusteltuja lajitteluohjeita. Ohjeet on listattu alle aakkosjärjestykseen:

  • Kananmunan kuoret voi lajitella erilliskerättäviin biojätteisiin.
  • Kiinteät rasvat lajitellaan jähmettyneenä biojätteeseen.
  • Kissanhiekka ei sovellu erilliskerättäväksi biojätteeksi, vaan se tulee sijoittaa sekajätteeseen.
  • Nesteet. Valuta nesteet ja liemet viemäriin. Pienet määrät ruokaöljyä ja kinkunpaistorasvaa voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Tästä suurempi määrä nestemäistä rasvaa ja öljyä lajitellaan sekajätteeseen jäähdytettynä ja pakattuna esim. maitopurkkiin.

Usein kysytyt kysymykset

Kokeilu on suunnattu kaikille sellaisille pientalossa asuville kotitalouksille, jotka tällä hetkellä lajittelevat ruokajätteensä sekajäteastiaan, mutta jotka haluavat edistää kierrätystä alkamalla lajitella ruokajätteensä erilleen.

Biojätteen erilliskeräykselle vaihtoehtoinen tapa on ruokajätteen kompostointi kompostorissa.

Kokeilua ei ole tarkoitettu rivitaloille.

Pilotoitava konsepti perustuu toimintamalliin, jossa pääosa pientaloasujien biojätteistä erilliskerätään jäteautoa pienemmällä ajokalustolla, jonka jälkeen ne sijoitetaan alueella lähellä oleviin Biolinkki-asioihin odottamaan kuljetusta käsittelylaitokselle.

Lue lisää mallista täältä.

Kokeilun tarkoituksena on kehittää yhdessä asukkaiden kanssa biojätteiden erilliskeräystä, jotta voimme paremmin varautua pientaloasujia koskeviin, lainsäädännöstä ja tiukentuneista kierrätystavoitteista tuleviin erilliskeräysvelvoitteisiin.

Kyseessä on kokeilu ja täysin uudenlainen tapa kerätä biojätteitä pientaloasujilta. Kokeilussa asiakasmäärä ei voi olla liian suuri, jotta voimme vastata nopeasti ja tehokkaasti mahdollisesti esiin nouseviin haasteisiin ja ratkaista ne joustavasti.

Palvelukokeilussa asukas saa kaiken tarvitsemansa, jotta hän voi aloittaa biojätteiden erilliskeräyksen kotonaan. Toivomme kuitenkin, että ilmoittautuessaan vapaaehtoiseksi osallistuja sitoutuu kokeiluun koko sen keston ajaksi, lajitteluohjeiden noudattamiseen ja antamaan palautetta palvelusta. 

Tällä hetkellä suunnitelmissa ei ole laajentaa asiakasmääriä kokeilun aikana. Mikäli tällainen mahdollisuus kuitenkin toteutuu, niin ilmoitamme asiasta tällä sivustolla.

Biojätteiden erisilliskeräyspalvelun kokeilussa on mukana vapaaehtoisia seuraavilta alueilta: Ahtiala, Karisto, Laune, Metsä-Hennala, Patomäki, Renkomäki ja Villähde.

 

Kokeilu kestää yhden vuoden ja se aloitetaan syyskuussa 2020.

Kaikki kokeiluun osallistuvat kotitaloudet ovat Bioneerejä! Aikansa edelläkävijöitä, jotka haluavat tehdä arjen ympäristötekoja, edistää kierrätystä ja kehittää tulevaisuuden jätehuoltoa yhdessä PHJ:n kanssa.

Valitsimme Biolinkit niistä vapaaehtoisista, jotka ilmaisivat halukkuutensa toimia Biolinkkeinä kokeilussa. Biolinkkien valinnassa painotettiin logistista suunnittelua, joka tarkoittaa sitä, että Biolinkeiksi valikoitiin sellaisia vapaaehtoisia kotitalouksia, joiden sijoitus huomioon ottaen pystyttiin toteuttamaan kaikista tehokkain biojätteiden erilliskeräys.

Normaalisti sekajätteen tyhjennysväliä pidentäessä asukkaan tulee ilmoittaa myös jätehuoltoviranomaisille miten kotitaulouden biojätteet käsitellään jatkossa. Bioneerilta tällaista ilmoitusta biojätteiden erilliskeräyksestä ei vaadita, sillä PHJ on jo tehnyt sen puolestasi.

Pienastia-asiakas
Biojäteastia kannattaa sijoittaa seka- ja energiajäteastioiden luo siten, että astian tyhjentäjä löytää sen helposti.

Biojäteastiassa on lukitusmekanismi, joten voit huoletta sijoittaa sen maahan ilman pelkoa haittaeläimistä. Muistathan kuitenkin lukita astian aina käytön jälkeen.

Astian voi halutessaan kiinnittää myös jätekatokseen. Huomioithan, että kiinnityksen jälkeen astian tulee avautua esteettömästi, jotta kuljettajan on turvallista tulla tyhjentämään se. Astia suositellaan kiinnittämään noin postilaatikon korkeudelle, jotta sen tyhjentäminen on mahdollisimman helppoa.

Biolinkki-asiakas
240 litran biojäteastia sijoitetaan seka- ja energiajäteastioiden viereen tai niiden välittömään läheisyyteen.

Ulkoastian voi sijoittaa jätekatokseen. Huomioithan että astian kansi mahtuu aukeamaan ja astian saa tarvittaessa helposti nostettua pois katoksesta.

Mikäli erilliskeräyksen aikana sisällä ilmenee haju- tai pikkukärpäshaittoja, niin suosittelemme tihentämään sisäastian tyhjentämisväliä ulkoastiaan. Paperisia pusseja on tässä kokeilussa laskettu kuluvan 3 kpl/viikko. Voit käyttää muita biohajoavia pusseja myös esim. kalanperkeissä, mutta sijoita biohajoava pussi sisältöineen vielä paperisen pussin sisälle.

Osallistuja saa koejakson alussa paperisia pusseja, joiden on laskettu riittävän koko kokeilun ajalle (3 pussia/vko). Jos pussit kuitenkin loppuvat kesken, voit taitella uusia pusseja sanomalehdestä tai vaihtoehtoisesi käyttää kaupoissa myytäviä paperisia pusseja. Paperisia pusseja saa myös joistain ruokakaupoista hedelmäostosten yhteydessä, esim. K-Citymarket Paavolasta, jossa käytössä on samoja pusseja kuin meidän palvelukokeilussa.

Sanomalehdestä taiteltavan biojätepussin ohjevideon löydät täältä.

Mikäli käytät biohajoavia pusseja kokeilun aikana, niin suosittelemme, että tällaiset pussit pakattaisiin vielä ennen ulkoastiaan viemistä kokeilussa jaetun paperisen pussin sisälle. Näin toimimalla ulkoastia pysyy puhtaampana ja talvisin biojätteet eivät jäädy ulkoastiaan yhtä tehokkaasti kiinni kuin pelkässä biohajoavassa pussissa. Tällä teolla on suuri merkitys, sillä astioiden käyttömukavuus ja tyhjennys helpottuu huomattavasti, kun astia on puhdas ja vapaa kiinni jäätyneistä biojätteistä. Paperipussit soveltuvat myös paremmin laitoskäsittelyyn.

Voit käyttää muita biohajoavia pusseja myös esim. kalanperkeissä, mutta edellä mainituista syistä johtuen sijoita biohajoava pussi sisältöineen vielä paperisen pussin sisälle.

Pienastia-asiakas
Ulkoastiaa täyttäessä on hyvä huomioida, että sen kansi tulee saada suljettua ja lukittua mahdollisten haittaeläin- ja hajuhaittojen ehkäisemiseksi. Astiakoko on pyritty mitoittamaan perhekoon mukaisesti siten, että sen tilavuus on riittävä kahden viikon jätemäärien erilliskeräyksen ajaksi. Huomioithan, että kokeilu on suunnattu nimenomaan keittiössä syntyvien biojätteiden erilliskeräystä varten, joten on ensisijaisen tärkeätä, että lajitteluohjeita noudatetaan koko kokeilun ajan.

Biolinkki-asiakas
Voit täyttää pihallasi sijaitsevaa biojäteastiaa normaalisti, lajitteluohjeiden mukaisesti.

Vaikka paperinen biojätepussi on käsitelty vettä hylkiväksi niin hyvin nestepitoiset biojätteet, kuten keitot voivat tulla ennen pitkään pussista läpi. Pyri tällaisten biojätteiden osalta valuttamaan aina kaikki ylimääräinen neste viemäriin, ennen kuin laitat ne sisällä olevaan biojäteastiaan. Huomaathan, että pienet määrät ruokaöljyä ja kinkunpaistorasvaa voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Tästä suurempi määrä nestemäistä rasvaa ja öljyä lajitellaan sekajätteeseen jäähdytettynä ja pakattuna esim. maitopurkkiin.

Laita muuten kosteissa biojätteissä biojätepussin pohjalle hieman talouspaperia imemään kosteutta.

Mikäli pienastia-asiakkaan ulkona oleva biojäteastia jää jatkuvasti liian pieneksi syntyvään biojätemäärään nähden, niin olethan yhteydessä suoraan meihin joko sähköpostitse tai puhelimitse, jotta voimme tarkastella asiaa tarkemmin ja tehdä tarvittavat muutokset erilliskeräyksen sujuvoittamiseksi.

Tyhjennysaikataulu päivittyy Lisätietoja-otsikon alle aina kuukausi kerrallaan.

Pienastia-asiakkaan biojätteet tyhjennetään palveluntuottajan toimesta ilmoitetun aikataulun mukaisesti kahden viikon välein.

Biolinkin ulkoastia tyhjennetään jäteautolla ilmoitettua aikataulua noudattaen, aina kahden viikon välein.

Pienastia-asiakas
Paperisen biojätepussin ja ulkoastian suojapussin avulla ulkoastia säilyy pääosin puhtaana. Mikäli astia kuitenkin likaantuu, sen saa nopeasti puhtaaksi joko talouspaperilla pyyhkien tai huuhtelemalla se pienellä määrällä vettä.

Biolinkki-asiakas
240 litran astiat puhdistetaan tarvittaessa palveluntuottajan toimesta.

Mikäli astia hajoaa siten, ettei sen avulla ole enää mahdollista jatkaa keräystä, ole yhteydessä PHJ:n asiakaspalveluun.

Mikäli haluat keskeyttää palvelun ennen palvelukokeilun lopetusajankohtaa, olethan yhteydessä PHJ:n asiakaspalveluun. Huomioithan, että tässä tapauksessa sinun tulee toimittaa keräysvälineet takaisin PHJ:lle.

Kun lajittelee ruokajätteen erikseen sekajätteestä biojäteastiaan, voi sekajäteastian tyhjennysväliä pidentää aina 16 viikkoon asti. Muutoin sekajäteastian tyhjennysväli on maksimissaan 2 viikkoa, samoin kuin biojäteastian. Sekajäteastian tyhjennysvälin voi pidentää yli 16 viikon maksimissaan 26 viikkoon hakemalla jäteastian tyhjennysvälin pidennystä jätehuoltoviranomaiselta. Sopivan tyhjennysvälin voi määritellä omien tarpeidensa mukaan.

Voit laskea yksilöllisen säästöpotentiaalisi tarkastamalla sekajäteastiasi yhden kerran tyhjennyshinnan jätteenkuljetusyhtiösi laskulta ja sijoittamalla ne alla olevaan kaavaan:

(Sekajäteastian tyhjennyksen kokonaishinta * 26 viikkoa) – ((Sekajäteastian tyhjennyksen kokonaishinta * tyhjennyskertojen määrä halutulla tyhjennysvälisyksillä vuodessa) + (biojätteen erilliskeräyksen palvelumaksu * 26 viikkoa))

 

Biojätteiden erilliskeräyspalvelusta laskutetaan vuonna 202o kerran, joka sisältää 4 kk:n kaikki tyhjennykset. Vuonna 2021 Bioneeria laskutetaan 3 kk:n välein.