Betonijäte

Betonijätteiden joukossa ei saa olla kiviä eikä louhetta. Soraa tai hiekkaa saa olla korkeintaan 10% kuorman painosta. Betonijätteet eivät saa sisältää epäpuhtauksia kuten villaa, styroxia, kipsilevyjä, jne. Betonijätteet saavat sisältää betoniteräksiä, joiden tulee olla katkaistu betonikappaleiden mittaiseksi.

Betonijätteet murskataan ja hyödynnetään maanrakentamisessa.

Betonijäte, sivumitta alle 1 m

Betonikappaleiden suurimman yksittäisen sivun pituus teräksineen saa olla korkeintaan 1 metri. Tähän luokkaan kuuluu myös betonimassa, joka ei ole täysin kovettunut. Se on kipattava pienissä erissä vastaanottokasan viereen kovettumaan. Kelpaa tutkitusti asbestittomat mineriitti-kattotiilet (kuitusementtituotteet).

Betonijäte, sivumitta 1-5 m

Betonikappaleiden yksittäisen sivun mitta teräksineen on yli metrin, mutta alle 5 metriä. Esim. ontelolaatat, pilarit, palkit ja rummut.

Betonijäte, erikoiskappaleet

Erikoiskappaleet, joiden vastaanotosta on sovittava tapauskohtaisesti erikseen: Betonielementit tai kappaleet, jotka ovat erityisen suuria (yli 5 metriä), vaikeasti rikottavia tai varastoitavia, kuten sillat, koneperustukset, ratapölkyt, lastauslaiturit ja vastaavat sekä styrox- tai villaeristeitä sisältävät kappaleet.

Betonijäte, sisältää tiiltä

Alle 5 m betonikappaleita ja alle 20 paino% tiiliä. Saa sisältää pieniä määriä (korkeintaan 1 paino%) keramiikkaa (laattoja ja kaakeleita). Ei saa sisältää posliinia. Kelpaa tutkitusti asbestittomat mineriittilevyt.

BETONIJÄTTEISIIN EI KELPAA:

 • betonielementtien saumausmassat (haitta-aine PCB)
 • vesieristeet (kreosootti)
 • lujalevyt, ohutrappauslaastit, julkisivujen rappauslaastit, betonielementtien maalit, seinäkaakeleiden kiinnityslaastit (asbesti)
 • korjaamojen, maalaamoiden ja kyllästämöjen betonit (öljy)
 • vihreäksi ja siniseksi läpivärjätyt betonit, valurautaputkien saumausmassat (raskasmetallit)
 • kipsilevyt, rappauslaastit, seinäkaakelit ja niiden kiinnityslaastit (sulfaatit)
 • bitumikermit ja paksut bitumisivelyt (PAH)
 • villa, styrox
 • saniteettiposliinit (esim. lavuaarit, WC-istuimet)
 • keraamiset laatat ja kaakelit
 • savi, humus, kivenlohkareet, kattohuopa, puu, lasi, pelti

Öljyllä tai muilla haitta-aineilla pilaantunut betoni

Öljyllä tai muilla haitta-aineilla pilaantunut betoni voidaan vastaanottaa rakennus- ja purkujätteenä loppusijoitettavaksi kaatopaikalle. Betonin tulee tällöin täyttää tavanomaisen jätteen kaatopaikkakelpoisuus. Jätteen tuottaja vastaa jätteen kaatopaikkakelpoisuuden tutkimisesta.

Asbestia sisältävät betonijätteet

Asbestia sisältävät betonijätteet vastaanotetaan asbestijätteenä tavanomaisen jätteen kaatopaikan erityisjätemonttuun. Ennen vuotta 1994 valmistetuista betonikattotiilistä (kuten Mineriitti ja Vartti) tulee olla asbestitodistus, muuten ne vastaanotetaan asbestijätteenä. Epäselvissä tapauksissa jätteen tuottajan on osoitettava jätteen haitattomuus luotettavalla tavalla.

Hinnasto – yritykset/raskas liikenne