Kun Vapun juhlinta on sitten onnellisesti ohitse, on aika siivota koti arkikuntoon.

Jos olet kätevänä tehnyt itse tippaleivät ja munkit kotioloissa, niin seuraavana haasteena onkin päästä eroon käytetystä rasvasta. Helppo ja siisti tapa on pakata rasva esim. tyhjään maitotölkkiin ja sulkea tölkki teipillä. Tämä paketti on helppo viedä oikeaan paikkaan eli sekajäteastiaan.

Uppopaistamiseen käytettyä öljyä tai rasvaa ei missään tapauksessa saa kaataa viemäriin, sillä jähmettyessään se tukkii putket. Munkkeja popsineiden vyötärölle kertyneen rasvan hoitaa puolestaan pois muutama ylimääräinen kuntosalitunti tai juoksulenkki!

Lasiset kuohuviinipullot kannattaa kuljettaa pullonpalautuspisteeseen. Muovisista pulloista osa on pantillisia, mutta pantittomat kuuluvat energiajätteisiin. Pahviset laatikkoviinien kuoret menevät kartonkikeräysastiaan ja sisäpussit voi lajitella sekajäteastiaan.

Ilmapallot ovat sekajätettä. Foliopalloissa on muovipinnoite ja niin runsaasti väriä, ettei niitä voi laittaa metallikeräykseen.

Serpentiini taas on niin kyllästetty väriaineilla ja kemikaaleilla, ettei niitä voi laittaa sen enempää paperinkeräykseen kuin kompostiinkaan, joten ne kuuluvat energiajätteeseen. Samaan kategoriaan kuuluvat myös paperiset vappuhuiskat ja serpentiinispray.