Asfaltti

Asfalttia otetaan vastaan loosiin Lahden jäteasema PILLERIllä. Asfaltin tulee olla puhdasta asfalttijätettä, kiinni oleva pieni määrä soraa ei haittaa. Asfalttijäte hyödynnetään kierrätysasfaltin valmistuksessa.

Lue lisää
Betoni- ja tiilijäte

Betoni- ja tiilijäte lajitellaan omalle lajittelulavalleen Asikkalan, Heinolan, Hollolan, Lahden ja Sysmän jäteasemilla. Muilla jäteasemilla betoni- ja tiilijäte otetaan vastaan sekajätteeseen. Betoni- ja tiilijätteet murskataan ja hyödynnetään maan- ja tienrakennuksessa.

Lue lisää
Biojäte

Biojäte (ruokajäte) lajitellaan kiinteistön biojäteastiaan tai kompostoriin. Lajittelu sekajäteastiaan, jos kiinteistöllä ei ole käytössä biojäteastiaa tai kompostoria.

Lue lisää
Energiajäte

Päivittäisenä kotitalousjätteenä syntyvä energiajäte kerätään kiinteistön energiajäteastiaan. Isompina määrinä energiajätettä otetaan vastaan jäteasemilla.

Lue lisää
Eristevillat, kaakelit, laatat

Vastaanotto jäteasemilla. Eristevillojen, kaakeleiden, laattojen ja muun palamattoman jätteen lajittelu omalle lajittelulavalleen Lahden jäteasema PILLERIllä. Muilla jäteasemilla em. lajitellaan sekajätteeseen.

Lue lisää
Erityiskäsiteltävä jäte

Vastaanotto jäteasemilla. Erityiskäsiteltävät jätteet tulee pakata hyvin ja niiden käsittelyssä tulee käyttää tarvittavia suojaimia.

Lue lisää
Haravointijäte

Vastaanotto jäteasemilla. Kotitalouksilta maksutta. Hyödynnetään biokaasun ja maanparannusaineen tuotantoon LABIO Oy:n biokaasu- ja kompostointilaitoksella.

Lue lisää
Ikkunalasi

Ikkunalasi ja ikkunat otetaan vastaan jäteasemilla. Lahden jäteasema PILLERIllä ikkunat lajitellaan omalle lajittelulavalleen, muilla jäteasemilla sekajätteeseen.

Lue lisää
Kannot

Kantojen vastaanotto Lahden jäteasema PILLERIllä sekä Asikkalan, Heinolan ja Hollolan jäteasemilla. Maksullinen. Kannot murskataan ja murske hyödynnetään kompostointilaitoksen seos- ja tukiaineena.

Lue lisää
Kartonki

Kartongin (pakkausjäte) keräyspiste on kiinteistön keräysastia, Rinki-ekopiste tai jäteasema. Kartonki hyödynnetään materiaalina mm. hylsykartongin valmistuksessa.

Lue lisää
Kattohuopa

Kattohuopajätettä otetaan vastaan kaikilla jäteasemilla. Kattohuopa murskataan ja hyödynnetään uuden asfaltin raaka-aineena.

Lue lisää
Kestopuu

Kestopuujätteen vastaanottopaikka on jäteasema tai puutavara- ja rakennustarvikeliikkeet. Kestopuujäte haketetaan ja hyödynnetään energiana kestopuun käsittelyyn erikoistuneissa polttolaitoksissa.

Lue lisää
Kipsi

Kipsilevyjätettä otetaan vastaan kaikilla jäteasemilla. Pienen määrän kipsilevyjätettä voi laittaa kiinteistön sekajäteastiaan. Kipsilevyjätteestä saadaan raaka-ainetta uusien kipsilevyjen valmistukseen.

Lue lisää
Lasipakkaukset

Lasipakkausten keräyspiste on kiinteistön keräysastia, Rinki-ekopiste tai jäteasema. Lasipakkauksista valmistetaan uusia lasipakkauksia, lasivillaa ja vaahtolasia. Lasiin ei saa lajitella ikkunalasia (tasolasi), peililasia, lasiastioita, keramiikkaa, opaalilasia tai lamppuja.

Lue lisää
Lääkkeet

Kotitalouksien lääkejätteet ovat vaarallista jätettä ja ne otetaan vastaan veloituksetta kaikissa toimialueen apteekeissa. Älä laita lääkejätteitä koskaa sekajätteen joukkoon tai kaada viemäriin.

Lue lisää
Metalli

Metallijätteeseen ei saa laittaa sähkölaitteita. Metalliromusta on poistettava vaaralliset jätteet kuten akut ja öljyt. Kaikenkokoiset metallijätteet otetaan vastaan maksutta jäteasemilla ja kiertävillä Roinaralli-keräyskierroksilla. Metallipakkausten ja pienmetallien keräyspaikka on kiinteistön metalliastia tai Rinki-ekopiste. Metalli hyödynnetään monenlaisten tuotteiden valmistukseen teräs- ja valimoteollisuudessa.

Lue lisää
Muovipakkaukset

Tyhjien, puhtaiden ja kuivien muovipakkausten vastaanotto on Rinki-ekopisteillä. Muovijätettä hyödynnetään raaka-aineena uusien muovituotteiden valmistuksessa. Jäteasemalla muovijätteet otetaan vastaan energiajätteeseen (maksullinen).

Lue lisää
Muu

Muu määrittelemätön jätelaji tai jätetuote, jolle on erityinen lajitteluohje.

Lue lisää
Paperi

Paperin (keräyspaperi) keräyspiste on kiinteistön keräysastia, Rinki-ekopiste, jäteasema tai muu paperinkeräyspiste. (Jäteasemalla vastaanotetaan lisäksi tietosuojapaperia (maksullinen)). Keräyspaperi hyödynnetään paperiteollisuudessa sanomalehti- ja luettelopaperin sekä talous- ja wc-paperin raaka-aineena. Sitä käytetään myös eristeiden raaka-aineena.

Lue lisää
Puujäte

Puujätettä otetaan vastaan jäteasemilla. Puujäte murskataan murskauslaitoksessa ja hyödynnetään polttoaineena sähkön ja lämmön tuotannossa eri voimalaitoksissa.

Lue lisää
Renkaat

Vastaanotto jäteasemilla maksutta. Rankaat otetaan vastaan vanteilla tai ilman.

Lue lisää
Risut

Vastaanotto jäteasemilla. Risut murskataan ja risuhake hyödynnetään energiantuotannossa.

Lue lisää
Saniteettiposliini

Vastaanotto jäteasemilla. Saniteettiposliinia otetaan omalle lajittelulavalleen vastaan Lahden jäteasema PILLERIllä. Muilla jäteasemilla saniteettiposliinit lajitellaan sekajätteeseen.

Lue lisää
Sekajäte

Päivittäisenä kotitalousjätteenä syntyvä sekajäte kerätään kiinteistön sekajäteastiaan. Isompina määrinä sekajätettä otetaan vastaan jäteasemilla.

Lue lisää
Sähkölaitteet

Sähkölaitejätteeseen lajitellaan kaiken kokoiset käytöstä poistetut sähköllä, akulla tai paristolla toimivat kodinkoneet ja -laitteet sekä energiasäästö- ja loisteputkilamput. Kotitalouksilta maksuton vastaanotto jäteasemilla ja kiertävillä Roinaralli-keräyskierroksilla. Sähkölaitteita voi palauttaa myös niitä myyviin liikkeisiin.

Lue lisää
Tietosuojapaperi

Vastaanotto jäteasemalla. Maksullinen. Tuhoamistodistus tarvittaessa.

Lue lisää
Vaaralliset jätteet

Vaarallisia jätteitä otetaan vastaan jäteasemilla, vaarallisten jätteiden keräyskonteilla ja Roinaralli-keräyskierroksilla. Lääkejätteet ja elohopeakuumemittarit otetaan vastaan apteekeissa. Paristot ja pienakut voi palauttaa myös niiden myyntipisteisiin. Kestopuuta otetaan vastaan vain jäteasemilla. Vaarallinen jäte on jätettä, joka kemiallisen tai muun ominaisuutensa vuoksi aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle, ympäristölle tai jätteenkäsittelyprosessille. Vaarallisia jätteitä ei koskaan saa lajitella kiinteistön jäteastioihin muun jätteen joukkoon, kaataa viemäriin tai polttaa. Vaarallisen jätteen tunnistaa pakkauksessa olevasta merkinnästä. 

Lue lisää
Vaatteet ja tekstiilit

Puhtaat, käyttökelpoiset vaatteet ja kodintekstiilit kannattaa ohjata uudelleenkäyttöön. Käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit lajitellaan energiajätteeseen.

Lue lisää
Verhoillut huonekalut

Vastaanotto jäteasemilla. Verhoilluille huonekaluille on Lahden jäteasema PILLERIllä omat lajittelulavansa. Muilla jäteasemilla verhoillut huonekalut lajitellaan sekajätteeseen.

Lue lisää
Ylijäämämaat

Puhtaiden ylijäämämaiden vastaanotto maanvastaanottoalueilla Asikkalan, Heinolan ja Hollolan jäteasemilla sekä Lahden jäteasema PILLERIllä. Maksullinen. Suuremmista eristä sovittava erikseen, peräkärrykuormat voi toimittaa jäteasemien aukioloaikoina.

Lue lisää