Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan pöytäständimainos, jossa kerrotaan kampanjan ydinviestit

Ruoka ei kuulu roskikseen – Hävikkiviikon kampanja alakouluille

Pienennäbioberttaa.fi -kampanjasta tuttu BioBertta seikkailee alakouluikäisille suunnatun Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan keulahahmona valtakunnallisella Hävikkiviikolla 7.-13.9.2020. Hävikkiviikon kampanjan tarkoituksena on kiinnittää oppilaiden huomio ruokahävikin vähentämiseen. Toivottavaa olisi, että teemaa hyödynnettäisiin myös opetuksessa.

Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjaa varten ala- ja yhtenäiskouluille lähetetään viikoilla 35-36 aiheeseen liittyviä pöytäständejä sekä julisteita laitettavaksi esille koulun ruokalaan. Materiaalit lähetetään automaattisesti jokaiselle alakoululle ja ne osoitetaan suoraan keittiöhenkilökunnalle. Materiaaleja voi käyttää hyödyksi useampanakin vuonna eikä kampanja-aikaakaan ole rajattu vain viikkoon 37. Halutessaan koulut voivat järjestää omia teeman mukaisia kilpailuja. Miltä kuulostaisi luokkien välinen hävikkikisa?

RUOKAHÄVIKKI-TEEMAN HYÖDYNTÄMINEN OPETUKSESSA

Suomalaiset kotitaloudet heittävät syötäväksi hankittua ruokaa roskiin vuodessa keskimäärin 23 kiloa henkilöä kohden. Nelihenkisessä perheessä se tarkoittaa lähes 100 kiloa ruokaa. Rahallinen ruokahävikki vuodessa on noin 125 euroa henkilöä kohden.

Yhteensä kotitalouksissa syntyy ruokahävikkiä noin 120-160 miljoonaa kiloa ja koko elintarvikeketjussa noin 400-500 miljoonaa kiloa vuosittain. (Em. faktatiedot on poimittu MTT:n Foodchain- ja Foodspill-hankkeiden tutkimusmateriaalista.)

Opettajat voivat keksiä aiheesta alakouluikäiselle vaikkapa laskutehtäviä: Neljän banaanin terttu maksaa 2€. Jos jokaisesta tertusta heitetään yksi banaani viikossa roskiin, kuinka paljon rahaa menee hukkaan kuukaudessa? Entä vuodessa?

Olemme suunnitelleet Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjamme tueksi opettajien vapaasti  hyödynnettäväksi hävikkiruoka-aiheisia tehtäviä.
Tehtävät ovat vapaasti hyödynnettävissä myös kampanja-ajan jälkeen.

On hyvä muistaa, että ruokahävikin pienentämisen lisäksi syötävän ruuan ilmastovaikutuksia  pystytään merkittävästi vähentämään siirtymällä eläinperäisistä tuotteista kasvisperäisiin tuotteisiin.

Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan tehtävät

Hyviä vinkkejä ja taustatietoa ruokahävikkiin liittyen löydät esim. osoitteista:

Lisätietoja kampanjaa koskien antaa ympäristökasvattaja Satu Kaarla, 044 431 46 31, satu.kaarla@phj. fi tai 03 871 1710, neuvonta@phj.fi